Mijn ervaring met de verschillende dating apps...
en waarom Raya echt slecht was voor mijn zelfvertrouwen.
Van mijn 24e heb ik bijna 4 jaar een relatie gehad, daarna werd ik ineens de dating wereld weer ingeslingerd. Het was gek om na 4 jaar ineens weer in een wereld te stappen die je ooit kende, maar die ook mega veranderd was. Ik bedoel, in 2012 werd Tinder aan de wereld voorgesteld en tussen mijn 21e en 24e heb ik hier toen ook regelmatig gebruik van gemaakt. Het was nieuw, het verwierp het stoffelijke imago van online daten en iedereen was op een gegeven moment wel benieuwd hoe het werkte en natuurlijk ook.. wie er op zouden zitten. Dus toen ik rond mijn 28e opnieuw in de wereld van online dating terecht kwam, was het niet per se nieuw, echter… was het wel onwijs door ontwikkeld en gegroeid.
In Nederland ontmoet tegenwoordig een kwart van de mensen elkaar online.1
De bijzondere wereld van dating-apps
Je kunt je voorstellen dat ik geen idee had welke apps er toen ineens allemaal bestonden. Ik had voorheen altijd Tinder en Happn gebruikt, maar ondertussen waren er allerlei varianten op de markt gekomen. Mijn vriendinnen vertelden me dat ik Hinge moest downloaden of Raya.. want daar zouden “leukere” en “succesvolle” mannen op zitten, waar weer andere vriendinnen me aanraden Bumble te downloaden omdat het een meer Feministisch karakter had. Eindstand? Ik begon met Tinder, besefte me dat er in al die jaren weinig was veranderd aan de mindset van de mannen op die app, verwijderde deze weer en downloadde de andere apps. De afgelopen 2,5 jaar heb ik menig dating-app een kans gegeven. Meerdere kansen eigenlijk… het riedeltje van apps verwijderen en weer downloaden werd geregeld herhaald. Vooral als ik me een keer een avondje verveelde of ineens intens de behoefte had aan een cuddle buddy in de winter maanden.. who doesn’t?. Ik kan dus ook wel zeggen dat ik ondertussen een echte ervaringsdeskundige (au!) ben en je graag mijn insights en mening -natuurlijk mijn mening haha- geef over de verschillende apps. Dankzij Instagram heb ik echter ook input gekregen van mijn volgers en hoe zij de verschillende dating-apps ervaren en die input heb ik maar al te graag meegenomen in deze column.
Tinder
Laten we beginnen met de aller eerste “hippe” en bekendste app op de markt. Tinder. Mijn mening? Gewoon helemaal k*t deze app. Oké, niet de app zelf. Maar ondanks dat er tegenwoordig speciale apps zijn voor mensen die opzoek zijn naar een f*ckbuddy of casual sex, blijkt toch dat merendeel van de mensen op Tinder de mindset hebben van: een keer afspreken, samen naar bed gaan en daarna lekker laten vallen en op naar de volgende. Tinder blijft in mijn ogen toch nog altijd meer dé app voor de fuckboys, met maar weinig serieuze dating kandidaten (en wat ik op Instagram terug las uit de reacties ben ik niet de enige).
Voordeel van Tinder? Hier zitten nog wel altijd de meeste mensen op, ook als je het gebruikt in het buitenland (zoals Portugal bijv.) én er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Dus als je geluk hebt.. vind je hier wel een leuke partner die óók serieus opzoek is. Je moet alleen door een grotere groep heen swipen om ze te vinden. Ik denk zelf dat de meer serieuze kandidaten op de apps hieronder zitten:
Bumble
Bumble kreeg veel stemmen op Instagram. Een hele hoop vrouwen vinden deze app ontzettend fijn. Leuk ook om te weten is dat deze app ook ontworpen is door een vrouw. Ik heb toevallig 2 maanden geleden een podcast geluisterd met daarin de oprichtster van het platform, Whitney Wolfe. Super interessant verhaal. Ze was mede oprichter van Tinder en heeft uiteindelijk zelf Bumble gelanceerd.
Hoe dan ook. Bumble is niet alleen populair vanwege het feministische tintje dat het idee erachter heeft, maar ook vanwege de verschillende modi die het biedt. Je kunt buiten daten namelijk ook opzoek gaan naar vrienden met de BFF-modus of connecties voor werk met de Business-modus.
Enfin, vandaag hebben we het over daten en ik vindt Bumble persoonlijk ook aanzienlijk fijner dan de voorganger. Dit vanwege een aantal dingen. Zo kun je veel meer verschillende persoonlijke details invullen zoals: je lengte, je sterrenbeeld, je gender (ook als je jezelf anders dan vrouw of man identificeert) en heeft de app bepaalde ‘prompts’ (vragen) die je kunt beantwoorden en op je profiel zichtbaar zijn zodat mensen een beter idee krijgen wie je bent. Je kunt tevens ook reageren op de prompts, zo heb je meteen een ijsbreker.
Bumble is met name bekend vanwege de feature dat (in een hetero setting) vrouwen het gesprek mogen starten. Mannen moeten dus nadat ze een match met een vrouw hebben, wachten tot zij het gesprek begint. De vrouw heeft nadat er een match is 24 uur de tijd om te reageren op de man, anders verloopt de match. Er is dus nog ruimte voor de vrouw om te bepalen of ze daadwerkelijk een gesprek aan wil gaan of niet. Wat zowel een voordeel als een nadeel is. Want soms gaat er nog wel eens een dag voorbij waarbij je niet hebt gezien dat iemand je terug heeft geliked en je de match mist. Als je dan alsnog wil matchen met de persoon, moet je hiervoor betalen.
Ikzelf vind Bumble juist om de reden dat ik per se het gesprek moet beginnen, minder aantrekkelijk. Ik heb mijn “masculiene” jaren wel gehad en ben klaar met het op de man zelf afstappen omdat ze het zelf niet doen. Ik zie liever dat een man op mij jaagt. Als ik dus een match met een man heb op een dating app en hij contact me niet, dan weet ik meestal al genoeg over de interesse. Maar.. uiteraard ben ik ook niet de beroerdste, dus ik hanteer meestal een beetje de regel: Als ik swipe en ik match iemand op dat moment, dan begin ik meteen het gesprek. Als ik iemand rechts swipe en de match komt later wanneer hij mijn profiel ziet, dan mag hij het gesprek beginnen. Doet hij dit niet.. dat vraag ik me af waarom hij me überhaupt op dat moment naar rechts heeft geswiped, gezien hij dus eigenlijk geen zin heeft om met me te praten… dan ben ik er misschien puur een voor zijn match-verzameling.
Ik ben wel fan van de persoonlijke details en houd er van als mensen hun best doen om alles in te vullen. Een goed ingevuld profiel zorgt er voor dat ik alle boogschutters meteen weg kan swipen (sorry not sorry) en weten hoe lang iemand is, vind ik zelf toch ook wel prettig voordat ik met ze op date ga (niet dat dit doorslag gevend is.. je sterrenbeeld ben ik meer gevoelig voor hahaha!)
Hinge
Ik hou van Hinge. Ik weet dat niet iedereen deze mening deelt. Maar zeker als je in het buitenland woont, vind ik deze app heel fijn. Hier zitten namelijk toch wat vaker alle expats op. Ik kreeg van een volger op Instagram daardoor juist te horen dat ze de app minder vond… omdat ze in Nederland echt opzoek is naar Nederlandse mannen. Ik daarentegen? Vind het juist een plus. Daarnaast vind ik de prompts bij Hinge, die je net als bij Bumble op je profiel kan zetten, leuker en merk dat veel mensen ook echt leuke dingen bedenken / delen als antwoord.
Natuurlijk zijn er ook mensen die niet hun best doen en bij elke prompts dingen invullen als:
Worst idea ever?: “Downloading this app..”
Ja.. daar scoor je niet echt punten mee.
Verder heeft Hinge net als Bumble veel persoonlijke details die je kunt invullen, wat ik heel fijn vind. Echter -grote pluspunten- heb je bij Hinge geen tijdsdruk. Als je een match hebt verloopt de match niet binnen een bepaalde tijd, heel fijn én kun je beide het gesprek beginnen.
Ook niet onhandig, als je net iets te snel was in je geestdodende-swipe-modus en je hebt iemand per ongeluk weg geklikt die je eigenlijk had willen liken, kun je terug met het pijltje en mag je deze persoon gewoon weer terug zien en alsnog liken.
De laatste jaren heb ik de leukste connecties en dates via deze app gevonden. Het nadeel van de app? Er zitten echt minder mensen op dan op Tinder en Bumble. Maar naar mijn idee wel meer de mensen die in mijn straatje passen. Dus het is gewoon een persoonlijke voorkeur.
Raya
Oké, laten we praten over Raya. Na zo klaar te zijn met Bumble en Hinge en wat succesverhalen van vriendinnen over Raya, ben ik overstag gegaan en heb Raya een maandje geprobeerd. Eerste minpunten? Je moet voor deze app hoe dan ook betalen, plus je moet minimaal 2 referenties van mensen krijgen om op de app te mogen. Voordeel hiervan? Je weet zeker dat de mensen die erop zitten écht zijn én je weet dat ze niet te skeer zijn om te betalen voor het vinden van een date.
Maar Raya voelt eerder een beetje als (zoals Marit het altijd noemt): ‘Zeldzame Pokemons sparen’, dan echt daten. Merendeel van de mensen met wie je matcht (als je al een match kan vinden…) begint geen gesprek of reageert niet als je zelf het gesprek begint. Weinig conversatie dus, vooral mooie koppen sparen in je match-lijstje.
Waar een Tinder en Bumble heel goed zijn voor mijn zelfvertrouwen, is Raya absoluut een app die me laat twijfelen over mezelf. Ik denk dat ik in een maand 3 matches had en besefte me dat ik niet echt in de smaak val bij de zogenaamde “bekende” mensen. Raya is dan ook een app waar vooral modellen, celebrities, rijke/succesvolle mensen (succesvol in de zin van: CEO’s van machtig grote bedrijven etc.) op zitten en dus wellicht wel een bepaald slag mens.
Wat ik daar fijn aan vind? Het is toch erg aantrekkelijk als een man succesvol is in wat hij doet en laten we zeggen dat 80% van de mannen op Raya ook wel echt financieel zijn zaken op orde heeft. Wat minder fijn is? Ze vinden zichzelf ook echt de shit en als je dus een “normaal persoon” bent, ben je niet interessant genoeg voor ze. Tevens zit ook heel glitter en glamour wereld er op en ga je de ‘strijd’ aan met vrouwen met botox en lipfillers óf vrouwen die van nature gewoon zó mooi zijn, dat het verboden zou moeten worden.
Daarnaast krijg je niet zoals bij andere apps de optie om alleen mensen in jouw omgeving te zien. Op de app zitten heel veel mensen uit Engeland en America en moet je bijna altijd een vliegtuig pakken om met iemand te kunnen afspreken. Niet heel handig dus, al zou het wel een zieke ervaring zijn om door een rijke stinkerd naar Monaco gevlogen te worden natuurlijk haha!
Wel leuk aan de app? Je kan op de “landkaart” mensen zien die bij de steden in de buurt zijn én je kunt via “zoeken” letterlijk zoeken op: Videograaf in Londen. Als je graag een videograaf uit Londen zou willen daten.
Al met al, heb ik de app na 1 maand ook meteen verwijderd, want ik betaal niet graag 20 euro per maand om Pokemons te sparen en mijn eigen zelfvertrouwen naar beneden te halen. “Bekendheden” zijn toch overrated. Doe mij maar gewoon een heerlijke “normale” man.
Apps die ik al jaren niet gebruikt heb of alleen ken van horen zeggen.
Feeld
Oké, hier hoor me toch veel goeds over! Al is het wel een anders soort dating app. Deze app is voor, zoals ze zelf aangegeven: Openminded stellen en vrijgezellen. De app wordt niet gebruikt voor het traditionele daten, maar vooral voor meer seksuele interacties en connecties. Het is een app die veel wordt gebruikt door mensen die poly en ethisch non-monogaam zijn, mensen die houden van (concious) ‘kink’ en/of meer tantrisch en spiritueel zijn of gewoon voor mensen die een casual seksbuddy zoeken.
Wat ik vooral terug hoor van de mensen die de app gebruiken is dat iedereen heel openminded is, heel aardig, heel oprecht, dat mensen heel duidelijk zijn over wat ze zoeken, wat hun seksuele voorkeuren zijn. Echter hoor ik ook terug dat de vrijgezellen schaars zijn en er (buiten bijv. steden als Amsterdam) vooral veel stelletjes op zitten. Ook is het dus vooral voor avontuurtjes en niet echt om te daten (al kan het natuurlijk zomaar zijn dat je de liefde van je leven tegenkomt ;) you never know).
Er stond van de zomer een heel artikel in de Volkskrant magazine over de app. Mocht je het interessant vinden er meer over te lezen.
Breeze
Hier ben ik zelf heel benieuwd naar. Deze app gaat de markt over nemen, dit weet ik 100% zeker. Deze app slaat namelijk het “chitchatten” over en moedigt aan meteen op date te gaan. Geen ellenlange conversaties die tot niks leiden, maar meteen een date inplannen.
Elke dag om 7 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds sturen ze je een handjevol mensen waarvan ze denken dat het een match is en als je hier iemand van matcht, worden de agenda’s meteen getrokken en kies je wanneer en waar je op date gaat.
Ook vind het ik het onwijs goed dat je voor de “meet-up” bij een partner bar of restaurant kunt afspreken (die dus is verbonden met de app), zodat het restaurant/de bar weet dat jullie op een eerste date zijn via Breeze en in de gaten houden of je veilig bent.
Als ik in NL ben ga ik dit sowieso uitproberen! De app is ondertussen trouwens ook gelanceerd in België.
Ben heel benieuwd of jij deze app al gebruikt, mocht dit zo zijn, laat hieronder even weten hoe je deze ervaart!
Inner Circle
Nooit gebruikt, maar werd wel genoemd op Instagram. Wat ze zelf zeggen over de app:
Inner Circle is een gecureerde app die elk profiel screent om een community van ambitieuze, gedreven en levenslustige singles op te bouwen. Het is een plek waar je echt wilt daten, want niet iedereen kan je er vinden.
Gescreende profielen voor echte connecties - Een app met een hybride screeningsproces dat een AI-detectiesysteem heeft naast een team van mensen, zodat je afscheid kunt nemen van spammers en fakes.
Match op wat echt belangrijk is - we leren jou en al je interesses kennen - van hobby's tot familieplannen - zodat we je kunnen laten zien en je kunnen matchen met gelijkgestemden.
Stop met swipen en ontmoet IRL - we organiseren exclusieve Inner Circle feestjes en meet-ups waar je andere leden kunt ontmoeten op de coolste locaties over de hele wereld.
Dit laatste vind ik wel heel tof… dat ze events en feestjes organiseren? Hoe relaxt dat je naar een feestje gaat waarvan je weet dat iedereen single is en je dus geheid een leuke vrijgezel tegen kan komen?
Verder heb ik er weinig over gehoord en dus zelf nooit gebruikt. Mocht je leuke ervaringen ermee hebben, laat het dan ook even hieronder achter.
happn’
Ik dacht zelf dat happn niet meer zo’n happning was, maar schijnbaar gebruiken sommige mensen de app nog. Ik heb er vroeger nooit een date mee gescoord als ik eerlijk ben. Wat wel leuk is, is dat je kunt zien welke leuke vrijgezelle mensen je standaard op je vaste route naar werk bevinden of welke leuke buurman single is. De app werkt namelijk met locaties en je kunt zien wie van de leuke singles in de buurt is. Als je iemand dus telkens vlak bij je huis ziet ronddwalen, kun je er donder op zeggen dat hij dicht bij je woont of elke week bij z’n moeder op bezoek gaat die vlak bij je woont of hij een scharrel heeft die zich in jouw gebouw bevindt xD. Hoe dan ook, je kunt dus altijd realtime zien welke vrijgezellen er bij je in de buurt zijn. Ook handig als je op iemand wil afstappen in de bar.. als hij op happn zit, weet je zeker dat hij vrijgezel is.
Hoe dan ook.. sommigen zweren nog altijd bij de app. Maar ik heb ‘m zelf al jaren niet meer gebruikt.
Conclusie
Al met al blijft Hinge mijn favoriet, gevolgd door Bumble.. maar ben zelf ook benieuwd naar Breeze. Helaas is deze niet actief in Portugal. Dus die kan ik pas een keer uitproberen als ik in NL ben.
Momenteel heb ik mijn dating-apps trouwens allemaal verwijderd, want ik zit weer in zo’n fase dat ik er even helemaal klaar mee ben, dat daten.. Maar wie weet worden ze binnenkort weer gedownload.
Als jij nog leuke aanvullingen óf suggesties hebt, schroom niet ze hieronder met me te delen!
See you next week.
Jip
Lees ook:
Daten met luis, bleek een les in patronen doorbreken