Soms wil ik mijn social media gewoon verwijderen...
Ik zit 2005 uur per jaar op mijn telefoon, dat is 83 dagen!
Ik heb een haat liefde verhouding met social media (ik denk wij allemaal) en hoewel het me heel veel goeds en vrijheid heeft gebracht (vooral op werk gebied), krijg ik toch om de zoveel tijd de neiging mijn eigen social media te verwijderen. Op de ‘delete account’ knop te drukken en er niet meer naar om te kijken. Om weer offline en anoniem door het leven te gaan.
Ik ben namelijk helemaal niet blij met wat voor invloed het heeft op mij, op onze maatschappij, op kinderen, op kunst en cultuur, op heel veel dingen (ondanks dat er ook een andere, meer positieve, zijde is).
Misschien heb ik gewoon een haat liefde relatie met technologie, want niet alleen social media heeft deze effecten.
Geniet je van het lezen van mijn artikelen en wil je me supporten?
Ik houd mijn platform(en) graag advertentie vrij en met een kleine donatie kan ik dit zo houden! Je support me al door een kopje koffie te schenken :)
Enfin, ik verwijder het niet, want een groot deel van mijn inkomsten komt via Instagram. Als het niet nieuwe cliënten zijn, zijn het e-book en webinar verkopen, is het hier en daar een samenwerking (en nu ook mijn nieuwe baan!!).
Maar de lol die ik voorheen met mijn eigen profiel had, die ken ik niet meer.
Ooit was het namelijk een platform dat je als een soort fotodagboek gebruikte. Je pleurde alles gewoon spontaan erop. Dat was nog eens een fantastische tijd. Stond ik om 7 uur in de gym? Gooide ik na mijn workout ter plekke een gymselfie online, met in de caption de workout die ik had gedaan en hoe het was gegaan (op mijn feed dus, want stories bestonden nog niet) en zagen al mijn volgers (op precies dezelfde tijd) de post voorbij komen.
Er was geen: ‘Beat the Algorithm’ cursus voor nodig om te begrijpen hoe Instagram werkte, om volgers te krijgen of überhaupt te zorgen dat je eigen volgers jouw post konden zien.
Je moest gewoon shit delen. Oké wilde je meer volgers krijgen dan moest je wel “interessante shit” delen. Maar het was écht, het was spontaan, er kwam helemaal geen photoshop of face tune of een ring light aan te pas om het te perfectioneren. Er kwamen geen gekke strategieën bij kijken en je dacht geen weken van te voren na over een social media plan of een precieze volgorde van foto’s (zodat je profiel er mooi uit zou zien), welke ‘post-tijden’ het beste zouden werken om meer views te krijgen of welke hooks je nodig had om viral te gaan.
De enige die we hadden waren: Oslo, Ludwig, Aden en Valencia, verschrikkelijke filters die je foto’s absoluut niet ten goede deden en tóch gebruikten we ze.
Maar het ging om foto’s en captions, that’s it.
Simpel en effectief.
Het was makkelijk, het was leuk. Je had instant interactie met mensen en er was nog geen streven naar ‘een perfect profiel’.
Het was een platform waar mensen ook echt nog creatief op waren. Veel kunstenaars en creatievelingen gebruikten het platform voor het delen van hun fotografie, schilderkunst, collages of andere creatieve uitingen.
Ik niet trouwens. Ik deelde alleen maar gymselfies en foto’s waarvan ik nu denk: ‘why?’ Maar het ging dan ook meestal om de captions die ik deelde (zoals nog altijd het geval is) want mensen lazen tenminste nog wat je onder de foto schreef.
Maar zoals met alles veranderde het platform.
En veranderde het platform.
En veranderde het platform.
En toen ineens werd TIKTOK ergens in het leven geroepen en waar de andere platformen al invloed hadden op onze aandachtsspanne is de gemiddelde aandachtsspanne van de mens met het in leven roepen van 15 seconde durende filmpjes, nu gedaald naar zero. Instagram moest natuurlijk concurreren met deze Chinese hit en kon niet anders dan het videoconcept te “stelen” en gebruiken en nu… is het platform dat ooit simpel en effectief was verandert in: gecompliceerd. Tenminste, als je wil dat mensen jouw posts nog kunnen zien.
Aandachtsspanne van 15 seconden
Weet je dat ik tot afgelopen december eigenlijk weigerde reels in te zetten? Op hier en daar een sporadische video na?
IK WILDE HELEMAAL GEEN VIDEO’S MAKEN!
Het liefst zou ik elke dag hele geschreven paragrafen en hoofdstukken delen, maar dat trekt bijna niemand meer. Niemand (behalve de boomers en een klein percentage millennials) kan nog stukken lezen die langer dan 30 seconden je aandacht vragen.
Zelfs alle video’s die langer dan 15 seconden duren moeten 101 trucjes inzetten om je geïnteresseerd en gefocust te houden. Met flashy stickers, met beeld dat wordt in en uitgezoomd, met grote gekleurde woorden en foto’s die in beeld schieten of snelle afwisseling van verschillende videobeelden. Shit om je scherp te houden. Om je bij de les te houden. Zouden ze nu ook zo lesgeven op school? Ik heb menig (oersaaie) les of college moeten volgen zonder dat de leraar om de 15 sec. een konijn uit een hoed toverde om me bij de les te houden. Hoe zouden ze dat tegenwoordig doen?
Maar het lijkt dus dat er nog maar een klein percentage mensen is dat het geschreven woord waardeert (daarmee bedoel ik teksten die die meer focus vragen dan 15 seconden).
Dus instagram dwong me zowat.
Want wil je relevant blijven op het platform? Wil je mensen blijven bereiken? Dan moet je mee met de rest. Dan moet je vanaf nu video’s gaan maken. Maar niet zomaar video’s, nee! Het liefst video’s van onder de 15 seconden. Heb je meer te vertellen? Probeer het toch maar in die 15 sec te proppen, want mensen kijken hem anders niet af en kijken mensen hem niet af?…
Wist je dat de platformen tegenwoordig jouw post eerst naar een klein percentage van je volgers sturen en dan kijken hoe lang zij naar je post kijken, of ze je post opslaan of naar iemand doorsturen? Aan de hand daarvan besluiten ze of jouw post relevant is ja of nee en guess what? Kijken mensen niet lang genoeg naar je video? Dan besluiten de platformen dat jouw video niet boeiend genoeg is en sturen ze hem niet door naar de rest van je volgers (laat staan naar ander publiek).
Jammer als je wél iets boeiends te melden hebt maar minder goed bent in catchy titels, want het feit is nou eenmaal, dat een groot deel van de mensen na 2 sec. al afhaakt bij een video of gewoon scrollt om het scrollen. Zo snel besluiten we tegenwoordig of iets boeiend is of niet. Dus heb je geen goeie catchy “hook” of foto die instantly dopamine prikkelt waardoor iemand stopt met scrollen, dan heb je al gefaald en zal bijna niemand jouw post zien.
Ondertussen vind ik video’s maken hartstikke leuk en snap ik goed hoe het nieuwe social media spelletje werkt. Maar ik vind het vooral zonde dat je bijna wordt gedwongen met de trends mee te gaan om relevant te blijven.
Als je tot hier bent gekomen ben je trouwens dus een van die bijzondere mensen die nog niet helemaal verpest is door social media.. of je bent gewoon boven de 30 LOL.
…
*Zucht*
…
Soms wil ik gewoon alles verwijderen.
Alles deleten.
Ben ik klaar met het medium dat ons brein constant prikkelt. Ons verslaafd maakt aan die prikkels. Onze focus nog meer verslechterd. Ons beeld van onszelf en de wereld grotendeels verslechterd en willekeurige gefilterde levens boven kunst en cultuur doet verheffen.
Want zelfs al schrijf ik dit.. ik ben ook beïnvloed en word dagelijks beïnvloed (en doe er zelf aan mee).
Ik leef namelijk 5,5 uur per dag in mijn telefoon (ja ik noem het leven in je telefoon)
Dat is 2005,5 uur per jaar. Dat is 83,5 dag per jaar!
Laten we zeggen dat als ik 81 jaar oud word, dat 100.275 uur in de komende 50 jaar is en dat is bijna 11,5 jaar!
11,5 jaar!!
Wil ik 11,5 jaar van mijn leven naar andere mensen hun levens kijken? Mezelf vergelijken met mensen die ik niet ken? Oké, wellicht overdrijf ik nu, want je kunt wel degelijk kiezen wie je volgt en naar wat je kijkt.
Dus bij deze heb ik besloten weer zoveel mogelijk mensen te ‘ontvolgen’ en meer kunstenaars te gaan volgen. Meer inspiratie en educatie pagina’s, schrijvers, schilders, spokenword, impact makers.
Ik ben tevens een sucker voor comedians en meme pagina’s, maar mag hier wellicht wat selectiever in zijn, want het zijn vooral die memes die me altijd in die Instagram rabbit hole trekken waardoor de tijd ineens verdwijnt en je na een uur niet meer weet waar je bent en wat je aan het doen bent.
…
*Zucht*
…
Soms wil ik gewoon alles verwijderen.
Maar laat social media nou net mijn werk zijn en well, a girls gotta eat en de huur betaalt zichzelf niet. Dus blijf ik er nog maar even op. Ik mag ook helemaal niet klagen, want content creëeren zelf is onwijs leuk en ik ben er ook goed in geworden. Wellicht dat ik voor mijn eigen platform wel weer ga proberen gewoon meer te doen wat ik wíl doen en minder druk te maken over wat het platform probeert te pushen.
Maar het blijft een gek spelletje en een bizar fenomeen wat voor invloed het op ons heeft.
Hoe dan ook, ben ik dankbaar dat jij hier bent en de moeite neemt mijn artikelen (volledig) te lezen, want zoals je leest, neemt bijna niemand meer de moeite voor iets dat langer lezen (of kijken) is dan 15 seconden, dus koester ik de mensen die dat wel doen en ondertussen, ondertussen ga ik me bedenken hoe ik het social media en technologie spelletje zo kan spelen, dat ik de voordelen er van kan plukken zonder dat ik de komende 50 jaar, 11,5 jaar met mijn neus in mijn telefoon zit.
Dat gaat absoluut een uitdaging worden… want… dit is toch goud?
…
*Zucht*
…
Jip
Geniet je van het lezen van mijn artikelen en wil je me supporten?
Ik houd mijn platform(en) graag advertentie vrij en met een kleine donatie kan ik dit zo houden! Je support me al door een kopje koffie te schenken :)
Lees ook
Introvert zijn en nieuwe vrienden maken...
Wat als de hustle cultuur je hustle'd?
Is juist die jacht op geluk, hetgeen wat ons verre van gelukkig maakt?
Narcisme en New Age Spiritualiteit, gaan ze hand in hand?
Headerfoto: yesdoubleyes - stock.adobe.com